Kommunisták és kapitalisták is aggódnak a konzumerizmus miatt

Kommunisták és kapitalisták is aggódnak a konzumerizmus miatt
A Föld jövőjéért érzett aggodalom rendszerfüggetlen, de például a javak közös használatához már másképpen állnak amerikaiak és kínaiak.

A kommunista Kína és a kapitalista Egyesült Államok eltérő gazdasági szerkezete arra engedne következtetni, hogy a kiadásokat és a tartósságot illetően a két ország eltérő álláspontot képvisel. Ám a Föld jövőjét érintő aggodalmak mindenkit a fenntarthatóság hangsúlyozására sarkallnak.

A két országban végzett felmérés szerint ugyanis mind a kínaiak, mind pedig az amerikaiak nagy része egyetért abban, hogy a fogyasztás rendkívül fontos a gazdaság fejlődéséhez, ám hasonlóan nagy százalékuk egyetértett abban is, hogy a túlzott konzumerizmus hatalmas fenyegetést jelent a társadalomra. A különbség abban mutatkozott meg, hogy míg az amerikaiak számára a közösségi gazdálkodás legnagyobb ösztönzője a pénzspórolás lehetősége volt (68,6 százalék), addig a kínaiak számára az aktivitás és a hasznosság érzése (67,2 százalék). Ezen felül a kínaiak jóval nagyobb hajlandóságot (74,1 százalék) mutattak például a gépjármű-megosztás lehetősége iránt, mint az amerikaiak (31,1 százalék), akiknél a közös használatra való hajlandóság a médiaeszközök esetén volt leginkább kimutatható, ám itt is csak 58,1 százalék.

Ezen felül meglepően hasonló eredmények születtek a tartósság és a garancia terén. Mindkét ország válaszadóinak túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy csodálja azokat a vállalatokat, amelyek segítenek fogyasztóiknak kevesebb szemetet termelni. A kínaiak 78,8, míg az amerikaiak 66 százaléka gondolja úgy, hogy a termékgaranciának nem csak az első kézből vásárlóra, hanem a használtcikk vásárlójára is ki kellene terjednie. Kisebb eltérés mutatkozott még abban a kérdésben, amely szerint a vállalatoknak segíteniük kellene vásárlóiknak a használt termékeik újraértékesítésében. Ezzel az állítással az amerikaiak 47,5 százaléka, míg a kínaiak 67,1 százaléka értett egyet.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!