Megveszi a Mol a cseh Agip-kutakat

Megveszi a Mol a cseh Agip-kutakat
Az ENI kivonulásával összefüggő - egyelőre meg nem erősített - lépés a további regionális terjeszkedést is előkészítheti.

A Mol tulajdonában 24 Slovnaft és 125 Pap Oil benzinkút van Csehországban. Az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomásának megvásárlásával a Mol a csehországi kiskereskedelmi üzemanyagpiac második legerősebb játékosává válik - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán megbízható forrásokra hivatkozva.. Az első helyen a cseh Benzina van mintegy 340 töltőállomással. (Az országban 2013 végén összesen több mint 3700 üzemanyagtöltő állomás működött.)

A Mol az MTI érdeklődésére közölte, a társaság alapelve, hogy piaci spekulációkat, szóbeszédeket nem kommentál, s ettől most sem kíván eltérni. Ugyanakkor elemzők szerint a Mol számára a csehországi Agip kutak megvétele azért is előnyös, mert ezen keresztül megnyílik az út a szlovákiai és a romániai Agip kutak megvásárlásához. Ezek az országok ugyanis a Mol csoport további fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak.

Az ENI - írja a Hospodárské Noviny - már hosszabb ideje mérlegelte, hogy kivonul Csehországból. Az Agip benzinkutak veszteségesek és nem sokat hoz a Ceská Rafinérská olajfinomítóban lévő egyharmados tulajdonrésze sem. A többségi tulajdonos a lengyel PKN Orlen, amely a lap szerint szintén szerette volna megszerezni az Agip kutakat, ami tovább erősíthetné a cseh piacon betöltött szerepét. A PKN Orlen tulajdonában van ugyanis a cseh Unipetrolon keresztül a Benzina üzemanyagtöltő állomások hálózata is.

(Forrás: MTI, fotó: ENI Flickr)


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!