Húsvéti sonka light

Húsvéti sonka light
Az éves hazai sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el: a sonkafogyasztás hagyománya az ünnepen egyre inkább kiterjed a pulykára, amelynek húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején.

A húsvéti sonka válogatásakor egyre több magyar család keresgél a pulykából készült variációk között. Gyakran a nehéz sertéstermékek mellé tálalják fel az ünnepi asztalon a könnyebb ízek és omlósabb állag okán, amelyek miatt sok gyerek is szívesebben fogyasztja ezt. Legtöbben az alacsonyabb kalóriák és a gyorsabb emésztés miatt döntenek a pulykasonka mellett.

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (ilyen a sertéssonka is) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe – mondja Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, aki szerint a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.

Jelölés. Bármelyik sonkára is esik a választásunk, vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A Nébih útmutatója szerint a címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” megnevezést olvashatjuk.

Pácolás. Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íze nem ugyanolyan, mint a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékeké.

Védjegy. A minőség másik ismertetőjele a Magyar Baromfi Védjegy. A pulykasonkák szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig – mondja Dosso Gabi. A tanúsítvány emellett szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

A Gallicoop legnépszerűbb termékei a boltok polcain húsvét előtt a kötözött pulykasonka és a pácolt, füstölt-főtt alsócomb. Amint az elnevezésük is mutatja, itt a pácolás és valódi füstölés mellett meg is fő a sonka, tehát a hibátlan ízélmény mellett azonnal fogyasztható. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egy kilogramm alatti termékek a legkelendőbbek, ezeket könnyen és szépen lehet szeletelni.

Húsvéti töltött kalács

25 dkg liszt

4 g szárított élesztő

1 tojás + 1 sárgája a kenéshez

0,25 dl olaj

1 tk cukor

1 tk só

25 dkg kötözött pulykasonka, felkockázva

1 ek tejszínes tormakrém

A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, az olajat, és 1 felvert tojást. Tíz percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalapot képzeletben hosszában három részre osztjuk. A középső részt megkenjük tormakrémmel, és beterítjük felkockázott sonkával. A két szélső részt pizzavágóval vagy késsel kb. 2 centiméterenként ferdén bevagdaljuk. Az így kapott csíkokat felváltva a középső részre hajtjuk. Megkenjük tojássárgával, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!