Bemutatták a hazai elektromos buszt, a MODULO-t

Bemutatták a hazai elektromos buszt, a MODULO-t
Egy innováció akkor sikeres, ha üzletileg is értelmezhető termékké válik. Az evopro csoport új buszcsaládja iránt már mutatkozik kereslet.

A MODULO buszcsalád első tagja, a Medio Electric, az utóbbi évek egyik leginnovatívabb magyar fejlesztése a járműiparban. Elektromos hajtással, null-emisszióval és mintegy 57%-os magyar értékhányaddal rendelkezik. Ultrakönnyű, kompozit szerkezetű: gyűrűszerű, standard modulokból épül fel, melyekkel a jármű hossza és befogadóképessége szabályozható.

Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-tulajdonosa kiváló lehetőségeket lát a zéró emissziós közlekedés fejlesztésében és - az evoBank Zrt. révén - az innovációs projektek finanszírozásában. „Fontos, hogy a mérnöki tudáson felül az üzleti és állami környezet is innovatív legyen. Ezt a MODULO példája jól szemlélteti, ugyanis az ”E-BUS Ready” buszcsalád hagyományos vagy hibrid hajtással is üzembe állítható. Amikor lehetőség nyílik tisztán elektromos járművek üzemeltetésre, kevés költségráfordítással lehet őket átállítani” – hangsúlyozta az elnök-tulajdonos.

A konstrukció kapcsán a tervezőcsoport vezetője kiemelte, hogy a busz szerethetősége fontos szempont volt a fejlesztésnél: az utasok számára a tágas terek, alacsony padló, széles ajtók lehetnek vonzóak, míg az üzemeltetők felé az alacsonyabb költségek és a kevesebb kötelező karbantartás a kulcs.

A jármű beltere

A Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánja, Dr. Varga István az innováció témájában elmondta: „Kifejezetten fontos, hogy az ipari szereplők új és érdekes feladatokkal keressék meg az oktatási intézményeket és együttműködés jöjjön létre a kutatás-fejlesztési projektek során, hogy az elméleti tudás és piaci igények közös nevezőjeként piacképes innovációk születhessenek.” Ennek megerősítéseként Wahl István, a MABI-BUS Kft. ügyvezetője elárulta, hogy az innovációs projekt eredményeként megszülető MODULO buszcsalád keleti piacra történő termeléséről már előrehaladott tárgyalások folynak. Az amerikaiaktól visszavásárolt NABI gyár múltjára és tapasztalatára alapozva a következő fejlesztési fázisban már a szériagyártáshoz szükséges lépéseket tervezik. A távlati terv kétnaponta egy új busz előállításával számol.


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!