Mulya munkavállalók a magyarok

Mulya munkavállalók a magyarok
A Profession.hu felmérése szerint sokat dolgozunk ingyen, és még csak nem is szólunk róla a főnökünknek.

A Profession.hu kutatása szerint a megkérdezett munkavállalók nagy része havi (29%) vagy heti (23%) rendszerességgel többet dolgozik hivatalos munkaidejénél, de ezt még sosem (74%) vagy csak egyszer-kétszer (20%) jelezte felettese felé. A rendszeresen túlórázók közel egynegyede (23%) több mint 24 plusz munkaórát halmoz fel egy hónap alatt.

A legtöbbet túlórázók elsősorban a férfiak, az 50-65 évesek, az alapfokú végzettségűek, a vidéken élők, a részben vagy egészben külföldi cégnél dolgozók és a 100 főnél többet foglalkoztató cégek dolgozói köréből kerülnek ki. A felső- és középvezetők munkaideje gyakrabban húzódik el, mint az alkalmazottaké, de a kötetlen, rugalmas munkarendben dolgozók is többet túlóráznak részmunkaidős kollégáiknál.

A túlórázók fele (53%) többnyire előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia. Arra a kérdésre, hogy miért van szükség plusz munkaórákra, a megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy túl sok a munka (35%) és mindehhez kevés a munkaerő (21%), valamint sok esetben mások helyett is dolgozni kell (8%). Csak nagyon kevesen gondolják úgy, hogy a munkaadó elvárja a túlórát (7%) vagy a rossz időbeosztás (5%), esetleg a munkamánia (3%) vezetne hosszabb munkanaphoz. A munkavállalók szerint ezért a helyzetet a munkaerő-felvétel (44%), a magasabb jövedelem (26%) és a kevesebb munkamennyiség (20%) tudná megoldani.

Bár a megkérdezettek 10 százaléka a többletkereseti lehetőség miatt túlórázik, 44 százaléknak nem, 35 százaléknak mindig, további 14 százaléknak pedig többnyire kifizeti a munkavállaló a plusz munkát. A túlórapénz valószínűbb a (részben) külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai esetében, valamint a fizikai munkát végzők és a részmunkaidőben dolgozók körében. Bár sokat túlórázunk, a megkérdezettek szerint ez nem okoz ellentétet a többet és a kevesebbet dolgozók között. A tovább maradók 42 százalékát egyáltalán nem zavarja, ha kollégái időben végeznek, a korábban hazaindulók 50 százaléka szerint pedig nem kellemetlen, ha mások tovább maradnak az irodában.


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!