Sörforradalmár Budapesten

Sörforradalmár Budapesten
A Krak’n Town és az Élesztő összefogásában Budapestre látogatott a kézműves sörök európai mozgalmának úttörője, a 2006-ban alapított skóciai Brewdog sörfőzőmestere, Mathis Seliger. A rendezvény apropója a Krak’n Town Underground és az Élesztő Food Truck Udvar megnyitása volt.

A német származású szakembert a Brewdog söröket importáló HudiHudi segítségével hozták el Magyarországra. A skót főzde az ipari sörökkel szembeni kiábrándultságból és a tengerentúlon már népszerű craft beer mozgalomból táplálkozott. Az elmúlt évtizedben Skócia legnagyobb független főzdéjévé váltak. Tavaly 140.000 hektoliter sört főztek, az idei fejlesztésekkel pedig várhatóan elérik a 200.000 hektolitert. Mathis Seliger elmondása szerint a mennyiség növekedése nem megy a minőség kárára, épp ellenkezőleg: míg maga a technológia skálázható, méretüknél fogva ma már komoly vásárlónak számítanak, akiknek az elsők között biztosítanak hozzáférést a legjobb komlókhoz és egyéb alapanyagokhoz.

A Brewdog eredeti, deklaráltan punkos szellemiségét is fenn tudták tartani, a dolgozók többsége nagyon fiatal, mindenki „kicsit őrült” és elkötelezett a sörforradalom ügye mellett.

Az állandó választék kb. 15 márkából, a teljes szortiment pedig mintegy 90 fajta sörből áll, de ebből sok az egyszeri alkalommal készített vagy limitált főzet. A legszélesebb választék a Brewdog saját tulajdonú bárjainak hálózatában érhető el, amelyekből mintegy 35 található Nagy-Britanniában, világszerte pedig további 45. Legnépszerűbb termékük továbbra is legelső főzetük, a Punk IPA, de hozzájuk köthető a világ talán legviccesebb nevű söre, a Tactical Nuclear Penguin is.

A kézműves sörök világában az új trend a lactobacillusok hozzáadásával készített savanyított sörök. ezek számára most önálló gyártósort is építenek az új főzdeépületben, ugyanis a hagyományos söröket könnyen összeszennyezhetik. Ebből a vonalból a Krak’n Town Undergroundban már meg is lehetett kóstolni a borókával ízesített, meglehetősen izgalmas ízvilágú Gin Blitzet.

Ez az az alagsori rész, amellyel a budapesti pubélet egyik különlegessége, a Krak’n Town Steampunk Saloon nemrég bővült. Rendeltetése szerint elsősorban sportkocsma: főleg az angolszász közönség körében népszerű közvetítések futnak majd a képernyőkön, nem titkoltan részben a külföldi közönséget megcélozva, hajnalig tartó nyitva tartással. Peter Hopsmalt von Corsair tulajdonos elmondása szerint valószínűleg nem fogják majd tudni elkerülni, hogy "gurulós focit" is közvetítsenek, de a Megye II. biztosan nem megy majd náluk. Az indusztriális hangulatú tér falfülkéiben hazai steampunk művészek – megvásárolható – darabjai kapnak helyet, míg a csapon 15 féle sör érhető el – plusz egy a Guinness, ami elengedhetetlenül kapcsolódik az angolszász sportkocsma-kultúrához. A pult mögött pedig 60 fő elhelyezésére alkalmas rendezvényterem található.

Az Élesztő Food Truck Udvar pedig kísérleti kezdeményezés: a söröző melletti szabad területre beparkolt járművek mellett még az épület üres emeletein is van terjeszkedési lehetőség, így egyfajta „függőleges Kazinczy utca” is kialakulhat – vélekedett az Élesztő egyik alapítója, Bart Dániel.


Legyen ön az első, aki exkluzív cikkeket, tanulmányokat kap!

Heti hírlevelünkben csak feliratkozóink számára elérhető tartalmakat is küldünk. Ne maradjon le! Nincs más dolga, mint megadni e-mail címét:

Sikeresen feliratkozott

email címmel hírlevelünkre! Köszönjük!